Omgeving

Er is zoveel te doen hier in de omgeving. Waar te beginnen? We werken deze pagina regelmatig bij.

Stappen in Groningen.
De stad Groningen is bij uitstek een plek om uit te gaan. Je vindt er van alles, van kleine barretjes tot luxueuze restaurants. Meestal is de sfeer er super-relaxed en gezellig, mede door het grote aantal studenten dat de stad bevolkt. En wat prettig is, we hebben ons in Groningen nog nooit onveilig gevoeld.

Fietsen in de omgeving. 
Je kunt hier heerlijk fietsen. Uitwaaien op de dijk (meestal redelijk winderig) of de fietspaden door de landerijen. Vraag ons even wat de fietser-vriendelijke routes zijn, we maken je graag wegwijs. Fietsen kun je huren bij het Waddenhoes.

Museum Wierdenland.
Dit vinden wijzelf echt de moeite waard. Museum Wierdenland in Ezinge. Wel twintig mnuutjes rijden bij ons vandaan maar goed te doen. Zeer interessante informatie over de geschiedenis van het Noord-Groningse kustgebied, hoe mensen hier al 2600 jaar wonen terwijl het land bij hoog water overstroomde.

Groninger Museum.
Het Groninger Museum is altijd de moeite van een bezoek waard. Goed bereikbaar per openbaar vervoer want het ligt tegenover het NS-station Groningen.

Streekmarkt in Pieterburen.
Gedurende het seizoen wordt er in Pieterburen regelmatig op zondag een streekmarkt georganiseerd. Deze wordt gehouden op het terrein van hotel Waddengenot, 100 meter ten zuiden van Noordkus. De data vindt u op waddenmarkt.nl .

Openluchtmuseum.
In Warffum bevindt zich het Openluchtmuseum Hoogeland.

Borg Verhildersum.
In Leens vind je het kasteel “Borg Verhildersum“. Naast de Borg kun je koetshuis, expositieboerderij en een arbeidershuisje bezoeken. Er is een chique restaurant gevestigd in het koetshuis, en een keer per maand wordt er een streekmarkt georganiseerd.

Garnwerd en Oostum.
Garnwerd is een dorp aan het Reitdiep, dat de moeite van een bezoek waard is. Twee leuke terrassen. Rij daarna nog even door naar Oostum, een prachtige wierde met twee huizen en een 13e-eeuwse kerk die je kunt bezichtigen.

Culinair. 
Helaas geen uitgebreide wegwijzer hier voor restaurants in de omgeving. Het Hoogeland is een dunbevolkte streek, en staat niet bekend om culinaire uitspatters. Ze zijn er wel, maar je moet goed zoeken. Zodra we tips hebben, laten we het hier weten.
– Deze streek staat bekend om zijn visvangst. Voor het eten van verse vis kun je terecht in Zoutkamp en Lauwersoog.
– Restaurant ’t Appeltje in Pieterburen (jarenlang het culinaire hoogtepunt boven Groningen) is in januari 2018 gestopt; topkok Thijs de Haan werkt nu bij Paviljoen De Voormalige Noorman in Lauwersoog.
– voor een eenvoudig voedzaam maal kunt u terecht bij restaurant Waddengenot / café Bij de Buren van Pieter in Pieterburen.
– in het centrum van Kloosterburen vindt u een pizzeria.
– in Leens vindt u het restaurant ’t Korensant Verhildersum dat goed scoort in beoordelingen en in de Michelingids is vermeld. We zijn er zelf nog nooit geweest.

Wandeling dwars door de landerijen. 
Je kunt op het Hoogeland nog echt ‘wild wandelen’ en daarmee bedoelen we langs riviertjes en over de landerijen. Een prachtige manier om de omgeving te verkennen. Neem stevige schoenen mee. Wij stippelen eventueel een route voor je uit. Er zijn officiële wandelpaden ‘off-road’, maar er zijn ook officieuze routes waar je als wandelaar wordt gedoogd mits je niks beschadigt. Wij wijzen je de weg of we lopen met je mee.

Varen met een oude reddingsboot op Lauwersmeer of Waddenzee.
Wilt u een meevaren op een voormalige reddingsboot van Lauwersoog? Dat kan. De “Gebroeders Luden”, bouwjaar 1965 en niet meer actief als reddingboot sinds 2005, is te boeken voor dagtochten. Mogelijkheden zijn onder andere tochten over het Lauwersmeer, en op de Waddenzee. Interessant is een tocht naar Engelsmanplaat, een zandbank in de Waddenzee, waar je van boord kunt voor een wandeling onder leiding van een wadgids. Voor meer informatie zie gebroeders-luden.nl/mogelijkheden/vaartochten .

B&B | Slapen | waar het land de Wadden kust