Euthanasie

Mijn tante gaat sterven, over een paar dagen. Ze koos voor euthanasie. Ze heeft een hersenziekte en heeft deze keus gemaakt. Hoe bizar moet het zijn als je weet dat je volgende week woensdag komt te overlijden? Geeft het rust? Een opgejaagd gevoel omdat je nog dingen moet regelen? Raak je compleet in paniek? Het mooie aan een “normale” dood is dat je vaak niet weet wanneer die precies komt.

Of… mooi? Dat is nog maar de vraag. Niet weten hoe lang je leeft kan ook ondraaglijk zijn. Ga je toch nog een nieuwe auto kopen of doe je tot het eind met je huidige gebakkie? Ga je nog keihard werken voor wat extra pensioen of lekker rustig aan doen omdat het toch niet meer uitmaakt?

Stel dat we zouden afspreken dat we allemaal 60 worden, niet ouder. Tot je einddatum krijg je gegarandeerd alles wat je nodig hebt om je gezond te voelen. En daarna ploef, de spuit, en richting hemelpoort. De gezondheidszorg wordt dan ook betaalbaar want er worden geen kosten meer gemaakt voor bejaarden. Je hebt vantevoren duidelijkheid dat je zes decennia hebt zodat je je leven wat beter in kunt delen: de eerste 23 jaar studeren, dan 2 jaar reizen, op je 30e trouwen en kinderen krijgen, op je 45e scheiden en een nieuwe liefde. Tegen de tijd dat je dood moet, zijn je kids  volwassen en weet je dat ze goed terecht gekomen zijn. Of niet natuurlijk maar daar kun je dan toch niks meer aan doen.

De AOW schaffen we af, die is niet meer nodig. En pensioen opbouwen ook niet meer. Gewoon lekker je geld opmaken tijdens je leven.

Ik heb mijn tante een brief gestuurd. Ik vind haar een held dat ze de moed heeft om dit te doen. Dankjewel, ik hoop net zo sterk te zijn tegen de tijd dat ik voor die keus kom te staan.

 

Restaurantavondjes Pieterburen weer gestopt; plan voor winkel bestaat nog wel

Vorig jaar berichtten wij u dat Pieterbuursters maandelijks een kookavond op het voormalig restaurantschip in de haven gingen organiseren. Naar nu blijkt gaan deze avonden helaas geen doorgang meer vinden. De reden hiervan is dat het schip inmiddels is verhuurd aan een mevrouw die er yogalessen geeft en hiermee valt dit niet te combineren. Het plan om in Pieterburen een winkeltje met verse (lokale) producten te beginnen is nog wel actueel.

Klimaatcatastrofe – wat kun je NU doen?

Alles wijst erop dat we afstevenen op een klimaatcatastrofe, een onleefbare planeet. Ondanks verdragen, mooie woorden en plannen neemt de uitstoot van broeikasgassen nog steeds toe. De klimaatcrisis is niet iets in een science fictionboek, we zitten er al in. De enige uitweg is als we allemaal als individu – ik en jij dus ook! – ons gedrag veranderen, en wel direct.

Wat kun je NU doen om jouw bijdrage te leveren aan het afwenden van deze crisis?

  • stop met vlees eten (of verminder het radicaal) – vlees is verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van broeikasgassen
  • koop lokale voeding in plaats van exotische dingen – er is niks mis met appels en paprika’s die in Nederland worden gekweekt en het scheelt enorme vervuiling door transport
  • vlieg niet meer – een vliegvakantie is ontzettend leuk maar verwoestend voor onze planeet, er zijn genoeg mooie plekken dichterbij
  • plant bomen – en als je klaar bent met je eigen tuin dan plant je ze elders, laten we met zijn allen de natuur weer terugbrengen in ons land
  • wees zuinig op dingen, repareer kleding of je auto als hij kapot is, zo dammen we afvalstromen radicaal in
  • zet je thermostaat lager – je went snel aan een iets koeler huis in de winter en het scheelt weer een hoop gas

Succes en stuur gerust je tips!

Waddengenot aan Zee door brand verwoest

Het visrestaurant Waddengenot aan Zee te Lauwersoog is vanavond door een uitslaande brand verwoest. Het vuur brak volgens de brandweer uit in de keuken. De brandweer kon alleen nog nablussen. Er raakte niemand gewond. Wij wensen alle medewerkers sterkte en succes bij de wederopbouw.

Vanaf vandaag leverbaar: lood light

Vanaf vandaag leveren wij in onze webshop een uniek product voor de bouwsector: lichtgewicht lood.

Deze Lood Light heeft ongeveer een kwart van het soortelijk gewicht van normaal lood. Veel minder sjouwwerk dus. Geen overbelasting meer van uw aannemersbusje. En net zo buigzaam als gewoon lood.

Zegt het voort! Lood Light!

Daar gaan we weer met ING: de “klantopslag”

We schreven al eerder over het bedrijfskrediet dat ING Bank ons ongevraagd beschikbaar stelde en waarover we rente betalen als we GEEN gebruik ervan maken (de “bereidstellingsprovisie”).

ING komt nu met de volgende truc om de klant meer geld uit de zak te kloppen.

Vandaag een brief  – vertrouwelijk – waarin het rentetarief van het doorlopend krediet wordt verhoogd. Deze rente is als volgt samengesteld:
– het Euribor tarief (-0,37%)
– de ING Rekening Courant Markttoeslag (0,2 %)
– de klantopslag (6,55%)

De eerste twee componenten blijven voor ons gelijk. Maar – u raadt het al – de derde component gaat per 1 juni 2019 omhoog…. naar 7,26%.

ING noemt daarvoor drie redenen:
a) de zekerheden die wij ING hebben verstrekt;
b) onze financiële situatie;
c) ontwikkelingen op de kapitaalmarkt en de branche waarin wij werkzaam zijn.

Vage kul vinden wij. Als we ING bellen en om uitleg vragen, kunnen ze die niet geven. Wij hebben ING geen zekerheden verstrekt (dat blijft zo), onze financiële situatie is het afgelopen jaar nog beter geworden (dus dan is het risico voor de bank nog kleiner en zou de rente dus omlaag moeten) en de branche waarin wij werken is niet veranderd. Ontwikkelingen op de kapitaalmarkt? Die zitten al verwerkt in het Euribor tarief. Dat is het rentetarief dat ING aan de Europese Centrale Bank betaalt. Inderdaad, negatieve rente. ING krijgt geld toe om geld te lenen. Verdient dus sowieso aan kredieten. En gooit daar willekeurige toeslagen bovenop.

Voor het vertrouwen in de bankwereld zou het beter zijn om eerlijk te zijn. Zeg bijvoorbeeld: wij verhogen onze winstmarge op uw krediet met elf procent, ten faveure van ons bedrijfsresultaat. Dat is stoer.

B&B | Slapen | waar het land de Wadden kust